Йде обробка вашого запиту

#Цікаво
Як взяти в оренду авто в Україні

Як взяти в оренду авто в Україні

У житті буває безліч випадків, коли потрібний автомобіль, а особистого транспорту немає під рукою. Поїздка на відпочинок, подорож країною, ділова зустріч на іншому кінці міста, зустріч гостей в аеропорту та ще безліч інших прикладів, коли без транспортного засобу обійтися практично неможливо. Справжнім порятунком стали автопрокатні компанії, які за порівняно невеликі гроші надають у розпорядження водія засіб пересування.

За кордоном прокат авто є дуже поширеною послугою, а в Україні вона стала затребуваною лише останні 5-8 років, тому ще далеко не всі знають, як взяти авто в оренду, на що варто звертати увагу, підписуючи договір і які нюанси слід пам'ятати повернення машини, щоб не нести додаткові витрати. Знаючи особливості співпраці з автопрокатами, ви зможете регулярно користуватися їхніми послугами, щоб подорожувати швидко, комфортно та із задоволенням.

Основні умови прокату

Кожна автопрокатна компанія висуває власні вимоги до орендаря авто. Але найчастіше їхній перелік складається з наступних пунктів:

  • вік орендаря не молодший за 21 рік. Деякі моделі машин преміум-класу можуть надаватися в користування лише особам віком від 23 років;

  • стаж керування не менше 2 років;

  • наявність документів, що підтверджують особу. Зазвичай, це національний паспорт або закордонний, якщо орендар іноземець. Для громадян України також обов'язковим є надання ІПН;

  • наявність прав відповідної категорії. У документі ім'я має бути прописане латинськими літерами;

  • наявність достатньої суми у готівці або на карті для оплати не тільки оренди, а й застави. Він залишається у разі порушення правил експлуатації авто чи штрафів порушення ПДР. Якщо жодних штрафів орендар не отримував, то застава повертається у повному обсязі. Розмір плати та застави залежить від обраної моделі та строку оренди. Багато хто з тих, хто шукає як можна взяти авто в оренду недорого, розглядають варіанти її прокату без застави, але це помилкова думка, адже тарифи без застави значно вищі, а застава у будь-якому разі повертається;

  • ліміт пробігу. Найчастіше при короткостроковій оренді на 1-3 дні дозволяється на добу проїжджати автомобілем не більше 350 км. Є тарифи з безлімітним пробігом. Переліміт пробігу оплачується за окремим тарифом, який залежить від класу авто та становить 12-75 центів за кожен кілометр.

Якщо водій має недостатній досвід водіння або за іншими параметрами не підходить для керування вибраним транспортним засобом, він може орендувати авто з водієм.


Навіщо потрібна страховка?

Кожен автопрокат вимагає, щоб його клієнти мали страховий поліс. Без нього водієві заборонено залишати населений пункт. У полісі вказуються дані клієнта. Додатково оплачувати страховку не потрібно, оскільки вона входить у вартість оренди. Обмеження щодо використання поліса відсутні. Їм страхується відповідальність клієнта, на якого виписано доручення на керування орендованим авто.

Страхування може бути двох типів:

  • ОСАЦВ;

  • КАСКО

У деяких договорах на оренду може бути зазначено КАСКО обмеженого типу, коли компенсація за шкоду виплачується частково у разі доведеної вини орендаря, а решту суми виплачує він сам власним коштом або обидві сторони, які підписали договір оренди. Тільки за наявності страховки є можливість отримати певну компенсацію у таких випадках:

  • механічне пошкодження машини внаслідок дорожньо-транспортної пригоди;

  • крадіжка, викрадення, підпал;

  • заподіяння шкоди іншим людям та їх майну за участю орендованого транспорту.

Якщо їздити обережно без порушення правил дорожнього руху, то знижується ймовірність настання страхового випадку.

Поламалося орендоване авто: що робити?

Всі можливі ситуації в дорозі прорахувати неможливо, але перше, що потрібно враховувати при оренді авто, це можливість його поломки. Орендований транспорт надається у справному стані, але під час подорожі може виникнути будь-яка непередбачена ситуація. Про всі такі обставини необхідно негайно повідомляти в автопрокат. Саме автопрокатна компанія повинна займатися всіма поломками, що виникли з орендованим транспортом. Усунення несправностей проводиться безкоштовно, оскільки входить у вартість оренди. Усунення проблеми орендодавець повинен приступити відразу після того, як клієнт подасть йому заявку про поломку, надавши підмінне авто.

Співробітники автопрокатної компанії діють відповідно до наявної в них інструкції. Найчастіше проблема не вирішується на місці, несправний транспорт евакуюється, а клієнт виходить у своє розпорядження інший автомобіль. На вирішення таких проблем йтиме менше доби.

Важливо! У жодному разі не можна самостійно намагатися знайти проблему та відремонтувати автомобіль. Така ініціатива може призвести до штрафу від автопрокату.


Потрапили у ДТП: що робити?

Водієві потрібно знати, не лише як взяти машину в оренду, а й як діяти, якщо він на цьому транспортному засобі потрапив у дорожньо-транспортну пригоду. Аварія може статися з двох причин:

  • вина клієнта. Орендареві доведеться оплачувати ремонт, якщо його компенсація не передбачена умовами страховки;

  • вина третіх осіб. У цьому випадку орендар може не турбуватися про наслідки ДТП, оскільки всі клопоти з ремонту та отримання відшкодування за шкоду лягають на автопрокатний сервіс.

Послідовність дій орендаря у разі ДТП буде такою:

  • надання медичної допомоги всім, хто цього вимагатиме внаслідок ДТП;

  • написання листа чи дзвінок орендодавцю з роз'ясненням подробиць події;

  • оповіщення страхової компанії, яка зазначена у договорі оренди;

  • виклик патрульної служби; фіксація пригоди;

  • підготовка документів до передачі для отримання компенсації за збитки.

Це приблизний перелік дій. У кожному конкретному випадку можуть з'являтися додаткові завдання.

оренда авто в Україні
Скільки коштує оренда автомобілів?

Якщо ви хочете знати, як взяти авто в оренду і при цьому не переплачувати за цю послугу, поцікавтеся у автопрокатній компанії, що конкретно входить у вказану ними вартість. Зазвичай ціна оренди включає отримання у своє розпорядження повністю справного та чистого авто зі страховкою та повним баком бензину. А всі інші послуги оплачуються окремо. За додаткову плату можна замовити:

  • GPS-навігатор;

  • Wi-Fi-роутер;

  • дитяче автокрісло або бустер;

  • внесення до договору ще одного водія тощо.

Середня вартість кожної із цих послуг 4 у.о. на добу, але в деяких автопрокатах дитяче автокрісло чи навігатор – це безкоштовний сервіс, який уже входить до абонентської плати. Також деякі прокати практикують знижки на додаткові послуги при їх використанні більше 2 тижнів.

Щоб не переплачувати, потрібно також пам'ятати, що повертати авто потрібно суворо до тієї точки, яка вказана в договорі. Якщо машина оформлялася у Києві, а повернення буде у Харкові, то доведеться заплатити додатково 250-300 доларів. Також авто потрібно повернути у чистому вигляді та з повним баком палива. Якщо цього не зробити, то потрібно буде додатково сплатити мийку та заправку за тарифами автопрокату.

Автопрокатна компанія Nahodim пропонує найвигідніші умови оренди для всіх клієнтів на всі моделі авто. Щоб отримати більш детальну інформацію про наші послуги, телефонуйте за телефонами, які вказані на сайті. Наші менеджери нададуть кваліфіковану консультацію, допоможуть підібрати та забронювати відповідне авто.

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Kia Sportageабо подобний | Позашляховик
Kia Sportage
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$43 / добу
26+ діб
$40 / добу
Hyundai Elantraабо подобний | Середнiй
Hyundai Elantra
1-3 діб
$41 / добу
4-9 діб
$37 / добу
10-25 діб
$34 / добу
26+ діб
$31 / добу
Renault Dusterабо подобний | Позашляховик
Renault Duster
1-3 діб
$44 / добу
4-9 діб
$40 / добу
10-25 діб
$36 / добу
26+ діб
$33 / добу
Mercedes Vito Tourerабо подобний | Мінівен
Mercedes Vito Tourer
1-3 діб
$170 / добу
4-9 діб
$145 / добу
10-25 діб
$125 / добу
26+ діб
$100 / добу
Mazda CX-5 4х4або подобний | Позашляховик
Mazda CX-5 4х4
1-3 діб
$85 / добу
4-9 діб
$75 / добу
10-25 діб
$65 / добу
26+ діб
$58 / добу
Volkswagen Tiguanабо подобний | Позашляховик
Volkswagen Tiguan
1-3 діб
$89 / добу
4-9 діб
$81 / добу
10-25 діб
$73 / добу
26+ діб
$57 / добу
Peugeot 208або подобний | Економ
Peugeot 208
1-3 діб
$27 / добу
4-9 діб
$25 / добу
10-25 діб
$24 / добу
26+ діб
$19 / добу
Opel Crosslandабо подобний | Позашляховик
Opel Crossland
1-3 діб
$68 / добу
4-9 діб
$58 / добу
10-25 діб
$45 / добу
26+ діб
$37 / добу