Йде обробка вашого запиту

#Цікаво
Як продавати автомобіль під час воєнного стану

Як продавати автомобіль під час воєнного стану

Незважаючи на те, що агресія Росії щодо України розпочалася ще у 2014 році, військовий стан по всій країні був запроваджений лише після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Введення воєнного стану вплинуло на всі сфери життя українців, не могло воно не торкнутися і правил продажу автомобіля.

Нагадаємо, що 24.02.2022 року о 5-й ранку російський президент В. Путін оголосив про те, що російська армія зайшла на територію суверенної держави Україна з метою проведення «військової спецоперації». Повномасштабне вторгнення розпочалося з масованих обстрілів 10 прикордонних областей, тож Верховна Рада України негайно оголосила про запровадження воєнного стану. Відповідний указ того ж дня було підписано президентом України В. Зеленським.

За час повномасштабного вторгнення в Україні різко зросла потреба у новому та уживаному транспорті. Йдеться про машини для волонтерів, для військових цілей та для звичайних громадян, які переселяються до спокійніших регіонів або евакуюються за кордон. Збільшилася кількість машин, що ввозяться в країну, а продаж автомобілів став однією з найпопулярніших послуг.

Чимало продавців автомобілів ще не до кінця ознайомилися з обмеженнями, які накладає воєнний час на процедуру купівлі-продажу машин. Якщо у вас немає бажання розбиратися з юридичними нюансами, але при цьому терміново потрібна машина завжди доступний прокат авто в Україні. Якщо ви все ж таки хочете продати або купити машину, експерти компанії Narscars докладно розкажуть про зміни, що відбулися з початку повномасштабної війни у сфері продажу авто.

Постанова №165 Головного сервісного центру МВС

Під час дії воєнного стану, особливо в прифронтовій зоні та в районах ведення бойових дій стало неможливим суворе дотримання багатьох юридичних формальностей. Щоб уникнути будь-яких маніпуляцій та спотворення інформації, на цей період повністю припинено можливість внесення будь-яких даних до електронних реєстрів. Крім того, через постійні обстріли всієї території країни, зокрема не лише військових об'єктів, а й державних установ, до яких належать сервісні центри МВС, їхню роботу було повністю зупинено. Це було продиктовано бажанням керівництва МВС знизити загрозу життю людей, які працюють у цих центрах.

Відповідну постанову за номером 165 було затверджено Головним сервісним центром МВС 28.02.2022 року. У цій постанові йдеться, що на період дії військового стану припиняється надання будь-яких адміністративних послуг. А це означає, що в електронний реєстр неможливо внести відомості про те, що автомобіль надійшов, був переданий або проданий іншій особі.

Продаж авто

Постанова Кабміну №190

До війни куплений автомобіль потрібно було зареєструвати не пізніше ніж через 10 днів з моменту оформлення угоди або після її розмитнення. Через військові дії роботу електронного реєстру було припинено та виникла гостра необхідність врегулювання питання з реєстрацією транспортних засобів. Кабінет Міністрів постановою №190 від 04.05.2022 р. затвердив норму, відповідно до якої придбаний або ввезений автомобіль можна буде зареєструвати вже після скасування військового стану, але не пізніше ніж через 90 днів.

У постанові йдеться, що початок відліку 90 днів буде з моменту як припинення, так і скасування військового стану, причому необов'язково по всій території країни, а й у окремих її регіонах, де оформлялися документи на продаж автомобіля. Дані до реєстру вносяться за місцем знаходження торгового майданчика.

Цей документ також передбачає, що платне зберігання номерних знаків не буде припинено, а це означає, що вони не будуть знищені в період дії військового стану. Після завершення номера можна буде закріпити на будь-яку машину. Відповідно до прийнятої норми на всій території країни також продовжують діяти права водія та свідоцтво про держреєстрацію, у яких пройшов термін дії.

Постанова КМУ №1007

Ця постанова була прийнята до переходу війни до гострої фази 28.09.2021 року, але вона суттєво спрощує процес оформлення права власності на автомобіль. З цього моменту став доступним онлайн продаж автомобіля. Важливо розуміти, що цією послугою через електронний кабінет водія може скористатися лише фізособа, яка здійснює перший продаж за рік. Причому укладання електронного договору можливе лише на легкове авто, мопед чи мотоцикл.

оренда авто в Україні

Як формується вартість?

З початку 2022 року дещо впали ціни на автомобілі представницького класу та елітні марки машин. Водночас суттєво зріс попит на авто з причепом, кузовом, на вантажівки та транспорт для перевезення великої кількості людей. Ціна на автомобіль залежить не тільки від його стану та року випуску, а й від реєстрації. Звичайно, набагато дорожче можна продати машину на українських номерах. В іншому ж продавець сам визначає вартість свого транспортного засобу, виходячи з середніх розцінок на ринку на його модель і керуючись власними міркуваннями. За бажання їм може бути замовлена незалежна оцінка автомобіля, але для укладання угоди це необов'язково.

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Citroen C-Elyseeабо подобний | Економ
Citroen C-Elysee
1-3 діб
$35 / добу
4-9 діб
$32 / добу
10-25 діб
$29 / добу
26+ діб
$26 / добу
Toyota Camry 70або подобний | Бізнес
Toyota Camry 70
1-3 діб
$66 / добу
4-9 діб
$60 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$46 / добу
Kia Rio X-Lineабо подобний | Середнiй
Kia Rio X-Line
1-3 діб
$41 / добу
4-9 діб
$37 / добу
10-25 діб
$34 / добу
26+ діб
$28 / добу
Skoda Kodiaqабо подобний | Позашляховик
Skoda Kodiaq
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$67 / добу
10-25 діб
$58 / добу
26+ діб
$51 / добу
Kia Sportage 2023або подобний | Позашляховик
Kia Sportage 2023
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$68 / добу
10-25 діб
$58 / добу
26+ діб
$46 / добу
Hyundai Venueабо подобний | Позашляховик
Hyundai Venue
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$39 / добу
26+ діб
$35 / добу
Peugeot Rifterабо подобний | Позашляховик
Peugeot Rifter
1-3 діб
$75 / добу
4-9 діб
$65 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$49 / добу
Hyundai Stariaабо подобний | Мінівен
Hyundai Staria
1-3 діб
$170 / добу
4-9 діб
$145 / добу
10-25 діб
$125 / добу
26+ діб
$100 / добу