Йде обробка вашого запиту

#Narscars_Travel
Скільки коштує проїхати Європою на автомобілі?

Скільки коштує проїхати Європою на автомобілі?

Подорож на машині Європою – це маса позитивних емоцій та незабутніх пригод. Ви самостійно прокладаєте свій маршрут, не залежите від турагентств та учасників туристичної групи, але при цьому на ваші плечі покладаються всі турботи про організацію поїздки. Як зробити її максимально комфортною, безпечною і скільки вона обійдеться? Саме на ці запитання ми намагатимемося дати відповіді у цій статті.

Організація поїздки за кордон

Від того, наскільки ретельно буде організовано вашу подорож Європою на машині, залежить його комфорт і отримані в результаті враження. Організацію поїздки можна назвати найбільш стомлюючим і досить складним етапом, оскільки на відміну від турів, замовлених через агенції, у цьому випадку всі турботи щодо оформлення документів, розробки маршруту та підготовки транспортного засобу лягають на плечі самого мандрівника.

Підготовка до закордонної подорожі зазвичай складається з наступних етапів.

  1. Складання плану поїздки. Потрібно знати, куди, коли і на який термін їдеш.
  2. Бронювання готельних номерів. Можна спробувати ночувати в наметі чи кемпінгу, але для отримання візи в деяких країнах може знадобитися обов'язкове бронювання ночівлі в готелі з наданням роздрукованого підтвердження.
  3. Складання маршрутного листа. Це робиться у вільній формі і також може бути необхідним для отримання візи.
  4. Оформлення страховки. Потрібен страховий поліс «Зелена карта» на автомобіль. З його допомогою регулюються претензії іноземних громадян щодо ДТП за кордоном. Поліс купується не раніше ніж за місяць до вояжу. Мандрівник також повинен мати медичне страхування, яке покриває витрати мінімум на 30 тис. євро. та чинну протягом усієї поїздки.
  5. Отримання візи. Якщо є біометричний паспорт і необхідну кількість днів безвізу для подорожі, то цей пункт підготовки можна пропустити, оскільки для відвідування більшості країн ЄС цього цілком достатньо. Для отримання візи окрім паспорта, візової анкети та фото потрібно оформити медстрахування, забронювати нічліг, взяти довідку з місця роботи та мати підтвердження наявності власних коштів. Якщо у вашому маршруті заплановано декілька країн, віза оформляється в ту, де ви перебуватимете найдовше. Якщо термін перебування у всіх країнах однаковий, віза оформляється до тієї держави, через яку ви в'їжджаєте до ЄС. У деяких випадках може знадобитися дво- або багаторазова віза.

Список документів для поїздки за кордон на автомобілі

Відправляючись в автомобільну подорож, подбайте про те, щоб при вас були такі документи:

  • діючий закордонний паспорт та віза за необхідності;
  • медстрахування;
  • страховий поліс «Зелена карта»;
  • права міжнародного зразка;
  • свідоцтво про реєстрацію автотранспорту.

Для успішного перетину кордону рекомендується мати при собі роздруковане підтвердження броні в готелі. Про всяк випадок візьміть із собою паперові ксерокопії тих сторінок вашого паспорта, де є фото та відкрита віза, а також електронні версії всіх своїх документів.

Для виїзду за кордон на авто, взятому в кредит, необхідно отримати дозвіл на виїзд від банку-кредитора. Щоб їхати в закордонну подорож машиною, взятою в оренду або позиченою у друзів/родичів, необхідно оформити генеральну довіреність, вказавши в ній власника транспортного засобу. На час поїздки водієві видається тимчасовий техпаспорт, а техпаспорт основного власника на період подорожі перебуватиме в УМВС.

пара в кабріолеті

Готуємося до поїздки на своєму авто до країн Європи

Перед поїздкою обов'язково перевірте справність свого авто, вивчіть законодавство та особливості правил дорожнього руху країн, у які в'їжджатимете, ретельно продумайте свій маршрут, враховуючи при цьому рейтинг доріг світу, і забронюйте готелі шляхом свого проходження. Виконання цих рекомендацій дозволить зробити вашу поїздку не лише комфортною, а й безпечною.

Не пошкодуйте грошей, обзаведіться GPS-навігатором і завантажте на нього актуальні карти європейських країн. Це допоможе вам швидко шукати правильну дорогу і не витрачати даремно не лише час, а й паливо. Щоб перестрахуватися, покладіть у бардачок детальну карту європейських доріг у паперовому варіанті з нанесеним на неї маршрутом.

Візи, грін-карта, страховка

Щоб без проблем їздити по всьому Євросоюзу, необхідно мати права міжнародного зразка. На їх скоринці має бути напис французькою Permis de conduire. Додатково потрібно подбати про отримання візи, якщо ви ще цього не зробили.

Перед перетином кордону потрібно обов'язково оформити страховий поліс на випадок ДТП. Це грін-карта, страховка через яку покриває витрати іноземців, які можуть постраждати під час аварії. Водій та його пасажири також повинні мати медичне страхування, яке покриває витрати мінімум на 30 тис. євро.

Автоперевірка

Середня довжина маршруту, який повинна подолати ваша машина, становить 3-7 тис. км. А це означає, що ваше авто для подорожі Європою має бути ретельно підготовлене до таких тривалих переїздів. Потрібно заздалегідь замінити всі розхідники (масло, фільтри, гальмівні рідини, колодки) та провести діагностику ходової. Найкраще це зробити в Україні, оскільки на європейських автосервісах за подібні маніпуляції доведеться викласти чималу суму. Додатково варто залити повний бак палива.

Обов'язково перевірте перед поїздкою, чи є у вас такі обов'язкові атрибути далекої подорожі:

  • аптечка;
  • вогнегасник;
  • знак аварійної зупинки;
  • трос для буксирування;
  • наклейка з абревіатурою UA;
  • запас.

Обов'язково перевірте глибину протектора на покришках. Вона має бути не менше 0,4 см. Шиповану гуму доведеться зняти, оскільки вона заборонена у більшості країн ЄС, включаючи сусідню Польщу. Також забороняється перетинати кордон автомобілям з тріснутим склом і пошкодженнями на кузові. Не пропускаються машини із самовільним тонуванням. Дозволено в'їзд тільки тим транспортним засобам, які мають сертифікат заводу-виробника на тонування.

Поліція, штрафи та платні автобани

Якщо з якоїсь випадковості ви порушили правил дорожнього руху в Європі і вас зупинила поліція, ні в якому разі не намагайтеся дати поліцейському хабар. У кращому випадку правоохоронець вас не зрозуміє, у гіршому – ви опинитеся в поліцейській дільниці, а ваш закордонний паспорт – в «чорному списку». А це означає, що у майбутньому у вас виникнуть проблеми з оформленням нової шенгенської візи.

Не забудьте, що в Європі проїзд по багатьох автобанах потрібно оплачувати. Перед тим, як їхати в ту чи іншу країну, ознайомтеся з інформацією про те, які є платні дороги в Україні та світі, а також дізнайтеся, яка система їх оплати. Так, наприклад, в Італії та Іспанії перед в'їздом на автобан ви отримаєте на пропускному пункті чек із зазначенням точки в'їзду, а на виїзному пропускному пункті сплатите вартість подоланої відстані. А ось в Австрії та Угорщині потрібно купувати спеціальний талон-матрицю. Він продається на заправці. Оплата здійснюється не за кілометраж, а за час перебування на платній трасі.

Вартість проїзду платними дорогами в Чехії, Польщі та Угорщині близько 5-7 євро за кожні 100 км шляху. В Італії, Франції та Іспанії за ту саму відстань доведеться викласти 10-15 євро. Загалом на проїзд автобанами Європи за поїздку може піти до 400 євро, але ці гроші можна заощадити, якщо прокладати маршрут об'їзними дорогами через маленькі містечка та селища.

Додатково потрібно платити за поромні переправи, які є на півночі Європи. Вартість проїзду на них – 10-15 євро. Паркування в ЄС також переважно платне, коштує 1-2 євро на годину. Заощаджувати на парковці не варто, оскільки припаркований у недозволеному місці автомобіль швидко забирає евакуатор, а повернути її назад коштуватиме 100-300 євро.

мапа на телефоні в машині

Готелі та мотелі

Місця ночівлі краще продумати заздалегідь. Бронюючи номер в готелі, ви можете отримати його набагато дешевше. Але в цьому випадку не варто відхилятися від маршруту, оскільки гроші за броню не повертаються. Для оплати готелю найкраще використати банківські картки Visa та MasterCard, їх зараз випускають практично всі українські банки. Перед виїздом за кордон потрібно зняти обмеження щодо картки на використання її за кордоном.

Вартість номера може відрізнятися в різних країнах і містах. У Парижі або Мюнхені ви за ніч можете заплатити до 70 євро, в той же час номер такої категорії в Польщі коштуватиме практично в 2 рази дешевше. У святкові дні ціна на номер збільшується на 15-20%. Якщо хочете заощадити, зупиніть свій вибір на мотелях чи хостелах. Вартість ліжкомісця в них не перевищує 10-15 євро.

Популярні маршрути

Складаючи маршрут Європою на машині, орієнтуйтеся на кількість місць, які хочете відвідати. Від цього безпосередньо залежатиме і його довжина, і кінцева вартість відпочинку. Серед українських автотуристів є 3 популярні маршрути.

  1. Північний. Уздовж Балтійського моря. Довжина – 3,5-4 тис. км. Включає відвідування країн Балтії, Польщі, Німеччини, Данії, Швеції та Фінляндії. За тиждень компанія із 3 осіб витратить на поїздку до 1200 євро.
  2. Південний. Розрахований на 1,5 тижні. Довжина – 4-4,5 тис. км. До нього входять Австрія, Словенія, Іспанія, Італія та Франція.
  3. Вся Європа. Довжина – 5-7 тис. км. Поїздка на 2 тижні коштуватиме 2-3 тис. євро.

При правильній і ретельній підготовці тур Європою на машині обійдеться вам на 10-15% дешевше, ніж поїздка автобусом, і майже наполовину вигідніше, ніж вояж на літаку. Подорож власним авто дає вам свободу вибору. Ви не залежите від забаганок екскурсійної групи та самостійно складаєте свій маршрут та план поїздки, а це дозволяє вам побачити не тільки популярні курорти, а й нові незаїжджені туристами пам'ятки.

Висновки

У 2023 році правила в'їзду в ЄС і подорожі на власному авто не змінилися. Також необхідно оформляти грін-карту, мати медичну страховку, права міжнародного зразка та попередньо готувати свій автомобіль до тривалої подорожі.

Вартість подорожі Європою залежить від тривалості маршруту. У середньому на вояж завдовжки 3,5-4 тис. км потрібно приготувати 1100-1200 євро, поїздка завдовжки 5-7 тис. км коштуватиме 2-3 тис. євро. У вартість входить житло, бензин та їжа.

Перед поїздкою на своєму авто в ЄС потрібно ретельно продумати свій маршрут, підготувати документи, страховки, візи, заздалегідь забронювати номери для ночівлі та зібрати необхідну суму коштів, якої вистачить для покриття витрат на паливо , проживання, їжу, платні дороги, паркування та інші витрати.

оренда авто в Україні

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Skoda Kodiaqабо подобний | Позашляховик
Skoda Kodiaq
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$67 / добу
10-25 діб
$58 / добу
26+ діб
$51 / добу
Kia Sportage 2023або подобний | Позашляховик
Kia Sportage 2023
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$68 / добу
10-25 діб
$58 / добу
26+ діб
$46 / добу
Hyundai Venueабо подобний | Позашляховик
Hyundai Venue
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$39 / добу
26+ діб
$35 / добу
Peugeot Rifterабо подобний | Позашляховик
Peugeot Rifter
1-3 діб
$75 / добу
4-9 діб
$65 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$49 / добу
Hyundai Stariaабо подобний | Мінівен
Hyundai Staria
1-3 діб
$170 / добу
4-9 діб
$145 / добу
10-25 діб
$125 / добу
26+ діб
$100 / добу
Ford Rangerабо подобний | Пікап
Ford Ranger
1-3 діб
$120 / добу
4-9 діб
$100 / добу
10-25 діб
$90 / добу
26+ діб
$75 / добу
Ford Fiestaабо подобний | Економ
Ford Fiesta
1-3 діб
$38 / добу
4-9 діб
$34 / добу
10-25 діб
$30 / добу
26+ діб
$25 / добу
Kia Sportageабо подобний | Позашляховик
Kia Sportage
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$43 / добу
26+ діб
$40 / добу