Йде обробка вашого запиту

#ТребаЗнати
Авто з якою коробкою передач вибрати: автоматичною або механічною?

Авто з якою коробкою передач вибрати: автоматичною або механічною?

Водії часто сумніваються, яке авто вибрати: з автоматичною або механічною коробкою передач. Найчастіше таким питанням задаються новачки, вибираючи своє перше авто або машину для оренди. Також дана тема актуальна для тих, хто користується тільки одним типом трансмісії і розглядає варіант зміни типу коробки передач.

У більшості випадків відповідь на питання «Яку коробку передач вибрати?» лежить в площині особистих переваг, але все ж у механіці і автоматичній коробці є реальні відмінності, які і формують їх відносні переваги і недоліки.

Що таке коробка передач і яка її роль в роботі авто?

Коробка передач це механізм, що передає крутний момент з двигуна на рухому деталь і перерозподіляє потужності на додаткове обладнання та приводи інших деталей. Коробки передач використовуються у великій кількості техніки, верстатів і механізмів. Таку ж роль вони виконують і в автомобілях з двигуном внутрішнього згоряння.

Даний елемент трансмісії розширює діапазон частоти обертання і крутного моменту, дає можливість зворотного руху, що застосовується для заднього ходу автомобіля, а також тривалого від'єднання працюючого двигуна від трансмісії. Саме коробка передач відповідає за можливість керування автомобілем та взаємодії двигуна і коліс.

Особливості автоматичної коробки передач

Коробка автомат

Вперше технологія автоматизації передач на авто була представлена автоконцерном Buick в 1947 році. Хоча автомат використовувався і раніше в Швеції вже в 1928 році автоматичними КП були обладнані автобуси.

Сучасні АКПП влаштовані по-іншому, але Вже ж принцип роботи залишився незмінним. У цілісному корпусі знаходиться гідротрансформатор, який складається з насоса, турбіни і статора. Потік масла, створюваний насосом, призводить в рух турбіну і страторное колесо. Таким чином відбувається передача крутного моменту з двигуна.

Автоматична коробка здатна сама визначати найбільш підходяще передавальне відношення і перемикати їх, що дає можливість автоматичного зрушення з місця без участі водія, а відсутність педалі зчеплення набагато полегшує управління авто.

Ускладнена конструкція в порівнянні з механічною коробкою передач робить автомобілі на автоматі дорожче абсолютно ідентичних моделей на механіці. У той же час це компенсується полегшеним управлінням і мінімальною участю водія в русі транспорту.

Машина з автоматичною коробкою передач має такі переваги:

  • легкість в експлуатації;
  • відсутність перевантаження двигуна;
  • при перемиканні передач не втрачається потужність двигуна.

З мінусів варто згадати підвищену вартість обслуговування і ремонту, збільшена вага автомобіля, більший витрата палива і зменшене розрахунковий час експлуатації до ремонту. Також авто з автоматичною коробкою передач неможливо завести з штовхача - при розрядці акумулятора потрібна евакуація.

Сильні і слабкі сторони механічної коробки передач

Механічна коробка передач

Пристрій і конструкція механічної коробки передач значно простіша, тому вона легше і дешевше. Також її обслуговування буде дешевшим, а ремонт потрібно зазвичай не раніше, ніж через 500 тис. Км, тоді як у автоматики це значення зазвичай близько 150 тис. Км.

Управління через наявність педалі зчеплення потребуватиме певних навичок і вмінь. Непідготовлений новачок може погано справлятися і вивести машину з ладу кілька раніше середнього.

У механіці багато плюсів:

  • дешевизна обслуговування і ремонту;

  • збільшений термін служби;

  • менше паливні витрата, ніж у автоматичної;

  • ККД дозволяє використовувати всю потужність двигуна;

  • буксирування на жорсткому або гнучкому зчепленні;

  • запуск двигуна навіть зі зламаним стартером і розрядженим акумулятором.

З мінусів складність їзди для новачків, перевантаження двигуна через неправильну експлуатацію і збільшене навантаження на водія при їзді в місті.

оренда авто в Україні

Висновок

Підводячи підсумки, можна сказати, що автоматична коробка передач вигідна для міського середовища і спокійної їзди по рівних дорогах. Механіка дає перевагу на бездоріжжі і гірських дорогах. Тому якщо ви хочете взяти на прокат авто для міських поїздок, то вибирайте автомат. Якщо ж вас цікавлять тривалі подорожі по Україні, то краще орендувати механіку. У NarsCars доступна оренда авто на механіці і автоматиці.

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Skoda Kodiaqабо подобний | Позашляховик
Skoda Kodiaq
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$67 / добу
10-25 діб
$58 / добу
26+ діб
$51 / добу
Kia Sportage 2023або подобний | Позашляховик
Kia Sportage 2023
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$68 / добу
10-25 діб
$58 / добу
26+ діб
$46 / добу
Hyundai Venueабо подобний | Позашляховик
Hyundai Venue
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$39 / добу
26+ діб
$35 / добу
Peugeot Rifterабо подобний | Позашляховик
Peugeot Rifter
1-3 діб
$75 / добу
4-9 діб
$65 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$49 / добу
Hyundai Stariaабо подобний | Мінівен
Hyundai Staria
1-3 діб
$170 / добу
4-9 діб
$145 / добу
10-25 діб
$125 / добу
26+ діб
$100 / добу
Ford Rangerабо подобний | Пікап
Ford Ranger
1-3 діб
$120 / добу
4-9 діб
$100 / добу
10-25 діб
$90 / добу
26+ діб
$75 / добу
Ford Fiestaабо подобний | Економ
Ford Fiesta
1-3 діб
$38 / добу
4-9 діб
$34 / добу
10-25 діб
$30 / добу
26+ діб
$25 / добу
Kia Sportageабо подобний | Позашляховик
Kia Sportage
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$43 / добу
26+ діб
$40 / добу