Йде обробка вашого запиту

#Цікаво
Камери фіксації порушень правил дорожнього руху. Як уникнути порушення?

Камери фіксації порушень правил дорожнього руху. Як уникнути порушення?

Камери фіксації порушень правил дорожнього руху встановлюються для того, щоб знизити смертність на дорогах та зменшити кількість самих порушень. Це благородна мета, але багатьох автомобілістів цікавить, як уникнути штрафів через роботу цих систем.

Принцип роботи камер фіксації порушень ПДР та системи визначення авто

Принцип дії камери, яка здійснює фото та відеофіксацію порушення правил дорожнього руху, дуже проста. Камера фіксує порушення та передає інформацію про нього до Центру обробки даних Національної поліції України. У поліції система визначення авто розпізнає номерний знак. Використовуючи дані власника авто з розпізнаним номерним знаком система формує протокол, який після перевірки підписується співробітником поліції.

Затверджений співробітником поліції протокол роздруковується та у паперовому варіанті відправляється на адресу реєстрації власника автомобіля-порушника. Якщо машину взято в оренду, штраф виписується на компанію, яка здала її у прокат.

Якщо ви берете авто в оренду у компанії Narscars, то в договорі зазначається, що орендар є довіреною особою автопрокатної компанії на час експлуатації її транспортного засобу. Це означає, що відповідальність за неправомірне водіння та інші порушення правил дорожнього руху під час оренди авто лягають на орендаря.

Види порушень ПДР, що фіксуються камерами в Україні

На даний момент в Україні камерами фото- та відеофіксації фіксується лише перевищення швидкості. Штраф при цьому накладається у дистанційному режимі на власника транспортного засобу. Письмове повідомлення про порушення швидкості надходить через 3-5 днів після його фіксації. У власника машини є 10 днів з моменту отримання повідомлення про штраф на його оскарження.

знак камери фіксації на дорозі

Поради, які можуть допомогти уникнути штрафу через камер фіксації порушень правил дорожнього руху

Перша та головна рада, яка допоможе уникнути штрафів, не варто взагалі порушувати правила дорожнього руху. Якщо ви будете свідомим та сумлінним водієм, ви забезпечите безпеку собі та всім учасникам дорожнього руху, а також зможете уникнути непотрібних витрат на погашення штрафів.

На жаль, незважаючи на шляхетну мету запровадження системи фотофіксації порушень, вона все ще недосконала та фактично не відповідає положенням конституції. Вся справа в тому, що відповідно до неї юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. А це означає, що штраф за перевищення швидкості має сплачувати людина, яка припустилася цього правопорушення. В Україні ж за кермом автомобіля може бути не тільки його власник, а й будь-яка інша довірена особа, яка має права водія та реєстраційні документи на авто.

Виходить, що виписуючи ухвалу на власника машини, співробітники поліції притягають до відповідальності абсолютно безневинну людину, і таке притягнення може бути визнане Конституційним судом незаконним.

Таким чином, якщо порушення скоїв не власник машини, а штраф було виписано на нього, рада від досвідчених автомобілістів – боротися за свої права у Конституційному суді. У майбутньому ця невідповідність може бути виправлена шляхом внесення змін до Конституції України або запровадженням ідентифікації порушників не лише за номером авто, а й за допомогою системи розпізнавання осіб, яка зараз успішно працює у США.

Щоб контролювати наявність штрафів, виписаних на вас як на власника транспортного засобу, також рекомендуємо завести Електронний кабінет водія. У ньому ви зможете своєчасно виявляти виписані ухвали. З цією ж метою рекомендується періодично перевіряти поштову скриньку за місцем реєстрації власника авто щодо наявності в них письмових оповіщень. Якщо їх вчасно знайти, можна встигнути оскаржити накладення грошового стягнення.

Успішно оскаржити штрафні санкції можна й у тому випадку, якщо засоби автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху були розташовані на ділянках без розпізнавальних знаків. Про наявність на дорозі камер фото та відео фіксації має сповіщати спеціальний знак – камера у трикутнику. Роботу пристрою повинен контролювати екіпаж поліції, на автомобілі якого мають бути увімкнені сині вогні.

Висновки

Власник транспортного засобу може успішно оскаржити штраф, зафіксований камерою у таких випадках:

  • за кермом перебував не він, а отже, він не є порушником та накладення на нього грошового стягнення є незаконним;
  • засоби автоматичної фіксації порушення розміщуються на ділянці дороги, де немає встановлених спеціальних дорожніх знаків;
  • екіпаж патрульної поліції, який здійснює контроль роботи камери фотофіксації порушень правил дорожнього руху, не ввімкнув на машині спецсигнал синього кольору.

Вам не доведеться думати, що робити зі штрафами і як їх уникнути, якщо ви дотримуватиметеся всіх правил ПДР і їздите на допустимій швидкості.

оренда авто в Україні

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Hyundai Venueабо подобний | Позашляховик
Hyundai Venue
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$39 / добу
26+ діб
$35 / добу
Renault Dusterабо подобний | Позашляховик
Renault Duster
1-3 діб
$44 / добу
4-9 діб
$40 / добу
10-25 діб
$36 / добу
26+ діб
$33 / добу
Hyundai Stariaабо подобний | Мінівен
Hyundai Staria
1-3 діб
$170 / добу
4-9 діб
$145 / добу
10-25 діб
$125 / добу
26+ діб
$100 / добу
Ford Rangerабо подобний | Пікап
Ford Ranger
1-3 діб
$120 / добу
4-9 діб
$100 / добу
10-25 діб
$90 / добу
26+ діб
$75 / добу
Peugeot 208або подобний | Економ
Peugeot 208
1-3 діб
$27 / добу
4-9 діб
$25 / добу
10-25 діб
$24 / добу
26+ діб
$19 / добу
Ford Fiestaабо подобний | Економ
Ford Fiesta
1-3 діб
$38 / добу
4-9 діб
$34 / добу
10-25 діб
$30 / добу
26+ діб
$25 / добу
Kia Sportageабо подобний | Позашляховик
Kia Sportage
1-3 діб
$55 / добу
4-9 діб
$47 / добу
10-25 діб
$43 / добу
26+ діб
$40 / добу
Hyundai Elantraабо подобний | Середнiй
Hyundai Elantra
1-3 діб
$41 / добу
4-9 діб
$37 / добу
10-25 діб
$34 / добу
26+ діб
$31 / добу