Йде обробка вашого запиту

#Цікаво
Як не заснути за кермом

Як не заснути за кермом

Уявіть лише: чверть усіх серйозних дорожньо-транспортних аварій трапляється через те, що водій заснув за кермом. Навіть невелике легкове авто, що рухається на швидкості не більше 50-60 км/год, у разі засинання водія може наробити чимало лиха. Що вже говорити про масивні фури, які їздять автобанами на високій швидкості. Якщо той, хто керує ними, засне, може статися величезна аварія з численними людськими жертвами та пошкодженням матеріальних цінностей на величезні суми грошей.

Щоб не заснути в дорозі, найкраще уникати поїздок у нічний час доби і не сідати за кермо втомленим. Якщо поїздку неможливо відкласти, найкраще для таких цілей орендувати автомобіль у компанії Narscars з водієм. Також можна скористатися деякими хитрощами, які допоможуть не спати за кермом. Це можуть бути як народні методи, так і спеціалізовані засоби, які пропонують автовиробники та виробники супутніх автомобільній галузі товарів.

Основні причини засинання за кермом

Є кілька основних причин, з яких водія може долати непереборне бажання заснути за кермом. Ось лише деякі з них:

  • фізична втома;
  • тривале недосипання;
  • втома від довгої дороги;
  • прийом деяких медикаментів;
  • розлад сну;
  • захворювання органів дихальної системи та ін.

До групи ризику також потрапляють люди, які сідають за кермо після нічних робочих змін. Імовірність того, що вони можуть заснути під час водіння у 10 разів вище, ніж у людей із денним робочим графіком.

Список народних методів від засинання за кермом

Ми розглянули причини сонливості водіїв, а тепер дізнаємося, як не заснути за кермом, якщо не вдається їх виключити і все ж таки доводиться вести машину. Для початку ознайомимося з порадами від досвідчених автомобілістів. Їм самим допомагають не спати під час керування транспортним засобом такі речі.

  1. Активне спілкування. Балакучий пасажир на місці штурмана допоможе активізувати роботу водійського мозку. Головне, щоб він максимально емоційно та захоплююче розмовляв із водієм і постійно викликав його на діалог. Пасажир може контролювати стан водія, адже він набагато раніше може побачити ознаки втоми з боку.
  2. Гучна енергійна музика. Якщо немає попутника, можна включити бадьорі пісні або аудіокниги з сюжетом, що динамічно розвивається. Монотонні композиції можуть, навпаки, заколисувати водія. Включити композиції потрібно голосно (на стільки, щоб це бадьорило, але не заважало контролювати ситуацію на дорозі), при цьому можна сміливо підспівувати улюблені пісні, щоб активніше працювали легені. При цьому в кров потраплятиме більше кисню і організм швидше підбадьориться.
  3. Енергетик. Енергетичні напої по-різному діють на людей. Когось вони бадьорять, а комусь навпроти надають сонливості. У будь-якому разі ефект від них тимчасовий. Популярними енергетиками вважається кава, міцний чай, гарячий шоколад і будь-які напої, що містять кофеїн, женьшень, лимонник, елеутерокок, гуарану та таурін. Також можна придбати енергетичні пігулки.
  4. Специфічні запахи та смаки. Можна взяти з собою в дорогу нарызаний лимон і періодично вдихати його аромат. Бадьорить запах будь-яких цитрусових. Також можна перекушувати насінням, снеками, сухариками або горішками. Головне, щоб ними не переїдати, інакше буде зворотний ефект.

ніч в автомобілі

Список винаходів від автовиробників для запобігання засинанню за кермом

Автовиробники постійно думають над тим, як не заснути водію за кермом їхнього автомобіля, тому розробляють цікаві пристрої для боротьби з сонливістю. Розглянемо деякі з них:

  1. Антісон. Це прилад у вигляді навушника-оповісника. Він працює на акумуляторах та контролює кут нахилу голови водія. Як тільки вона спускається нижче запрограмованого рівня, у навушниках чути неприємний сигнал. Прилад не спрацьовує під час закидання голови назад.
  2. Вимірник пульсу. Він може бути у вигляді браслета чи кільця. Асортимент браслетів більший. У цю групу також входять фітнес-браслети, смарт-годинник та інші прилади, що одягаються на зап'ястя та вимірюють пульс. Якщо пульс падає до позначки, яка характерна для сонної людини, пристрій вібрує.
  3. "Сонна" камера. Вона зовні нагадує відеореєстратор та також вішається на лобовому склі. Пристрій відстежує положення голови та очей водія. Якщо він закриває очі довше, ніж на кілька секунд, пристрій вмикає звуковий сигнал. Аналогічно він реагує на опускання голови вниз.
  4. Вимірювач мозкової активності. У підголівник сидіння водія вбудовується спеціальний бездротовий датчик, що вимірює біоелектричну активність людського мозку. Його стан впливає подачу палива. Якщо активність знижується, автомобіль поступово зупиняється.

Ефективність перерахованих механізмів не доведена, тому якщо ви відчуваєте, що не зможете подолати втому та сонливість у дорозі, краще візьміть в оренду автомобіль із водієм у компанії Narscars. В Україні ви можете взяти на прокат такі моделі:

Це комфортні автомобілі, в яких навіть самостійно без водія ви зможете без втоми та сонливості проїхати не одну сотню кілометрів. Щоб забронювати будь-яку з них, достатньо зателефонувати до компанії або залишити онлайн заявку.

оренда авто в Україні

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Honda CRVабо подобний | Позашляховик
Honda CRV
1-3 діб
$67 / добу
4-9 діб
$61 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$48 / добу
Volkswagen Amarokабо подобний | Пікап
Volkswagen Amarok
1-3 діб
$115 / добу
4-9 діб
$110 / добу
10-25 діб
$83 / добу
26+ діб
$75 / добу
Honda Accordабо подобний | Бізнес
Honda Accord
1-3 діб
$76 / добу
4-9 діб
$68 / добу
10-25 діб
$63 / добу
26+ діб
$55 / добу
Mazda 3або подобний | Середнiй
Mazda 3
1-3 діб
$46 / добу
4-9 діб
$42 / добу
10-25 діб
$37 / добу
26+ діб
$33 / добу
Volkswagen Golfабо подобний | Середнiй
Volkswagen Golf
1-3 діб
$52 / добу
4-9 діб
$48 / добу
10-25 діб
$44 / добу
26+ діб
$35 / добу
Nissan Qashqaiабо подобний | Позашляховик
Nissan Qashqai
1-3 діб
$90 / добу
4-9 діб
$81 / добу
10-25 діб
$73 / добу
26+ діб
$57 / добу
Nissan Leafабо подобний | Електромобілі
Nissan Leaf
1-3 діб
$52 / добу
4-9 діб
$49 / добу
10-25 діб
$47 / добу
26+ діб
$44 / добу
Volkswagen Jettaабо подобний | Середнiй
Volkswagen Jetta
1-3 діб
$52 / добу
4-9 діб
$45 / добу
10-25 діб
$41 / добу
26+ діб
$33 / добу