Йде обробка вашого запиту

#ТребаЗнати
Як визначити правильний тиск у шинах взимку?

Як визначити правильний тиск у шинах взимку?

Одним із параметрів, які суттєво впливають на поведінку автомобіля на дорозі, є тиск у колесах. Особливо важливо його знати та вміти заміряти у зимовий час. У цій статті ми розглянемо, як ступінь накачування колеса впливає на його властивості та керованість автомобіля, а також опишемо, як виміряти тиск у шинах, як часто це знання потрібно застосовувати на практиці та до яких наслідків може призвести незнання.

Визначаємо тиск у шинах

Щоб визначити тиск у шинах, необхідно придбати автомобільний манометр. Цей прилад може бути аналоговим та цифровим. Аналоговий варіант більш надійний та недорогий, але для його використання потрібне додаткове джерело живлення. Цифрові манометри коштують дорожче, але вони точніші і можуть працювати на батареях або акумуляторах.

Навіть якщо ви не знаєте, як виміряти тиск у шинах, навчитися це робити можна з першого разу. Вам необхідно всього на пару секунд вставити спеціальний роз'єм манометра в отвір для накачування покришки. Робиться це так, щоб повітря в шині злегка приспустилося. Після кількох секунд очікування на аналоговому приладі стрілка вкаже значення поточного тиску. У цифровому пристрої результат буде виведено на екран.

Досвідчені автомобілісти вважають, що вони можуть визначити тиск у шинах, але на практиці візуально оцінити відхилення цього параметра від норми можна лише в тому випадку, коли воно перевищує 30%. Недокачування на 10-15% неможливо визначити, навіть обмацуючи камеру, не кажучи вже про те, що на неї неозброєним оком. Фахівці компанії Narscars рекомендують заміряти тиск у шинах не рідше 1-2 рази на місяць і перед кожною тривалою поїздкою.

Одиниці виміру

Для вітчизняних автомобілістів зазвичай вимірювати ступінь накачування коліс в атмосферах чи барах. 1 БАР дорівнює 0,98 АТМ або кг/см2. У Великій Британії та США використовується інша система вимірювань, тому вони параметр вимірюється в PSI – фунт на дюйм квадратний. 1 фунт на дюйм квадратний дорівнює 0,68 БАР. Деякі автоконцерни застосовують для вимірювання тиску Килопаскалі (кПа). 1 така одиниця виміру дорівнює 6,8964 PSI.

вимірювання тиску в шинах

Як і на що впливає тиск у покришках?

Багато водіїв навіть не знають, як виміряти тиск у шинах, помилково вважаючи, що це неважливий параметр, без знання якого цілком можна обійтися під час їзди в автомобілі. Тим часом колісний тиск дуже впливає на такі показники:

  • ступінь витрачання палива;
  • рівномірність зношування покришок;
  • маневреність транспортного засобу.

Якщо покришка накачана правильно, вона повністю стикається з дорожнім покриттям, тому поступово зношується під час їзди. Якщо повітря в ній мало, то зіткнення з дорогою відбувається лише з боків, а якщо багато – то лише у центральній частині. Будь-який аномальний стан шин призводить до того, що скорочується термін експлуатації коліс та виникає серйозна загроза життю для водія та його пасажирів.

Щоб зрозуміти, наскільки важливо правильно накачувати шини, розглянемо, як різний ступінь накачування впливає на їзду та стан транспортного засобу:

  1. Колесо спущено на 65%. Приспущеність видно неозброєним оком. На ній можна їхати не більше пари кілометрів, оскільки диск зачіплятиметься за покришку і зрештою її зашкодить.
  2. Колесо приспущене на 25-60%. На ньому не вийде багато їздити асфальтом або іншим твердим покриттям. При різкому маневруванні на великій швидкості є високий ризик, що шина просто вилетить з обода. Якщо водій не любить пристібатися ременями безпеки, то поїздка для нього може виявитися небезпечною. У той же час на приспущеному колесі простіше проїхати в'язкий бруд або ділянку з глибоким мокрим снігом. Головне, після того, як ви проїдете ділянку бездоріжжя, відразу накачати покришки до нормального стану.
  3. Злегка приспущено на 10-15% норми. Така недокачка не завдає водієві сильного дискомфорту і не спричиняє аварійних ситуацій на дорозі. Навпаки, авто на приспущених колесах швидко набирає швидкість після старту та плавно їде, але при цьому падає його керованість. При щоденній їзді підвищується витрата палива та швидше зношується гума.
  4. Норма. Коли тиск у колесі відповідає нормі, водієві набагато простіше передбачити поведінку свого автомобіля. Протектор щільно стикається з поверхнею дорожнього полотна, тому шина зношується рівномірно і її часто не потрібно буде змінювати.
  5. Перекачування на 10-15% від норми. Автомобіль гірше керується та їде жорсткіше. Для шипованої гум це є перевагою, оскільки у перекачаної покришки шипи злегка випирають і забезпечують кращий контакт із дорогою.

При неправильному накачуванні колеса його поверхня не повністю стикається з дорожнім покриттям, тому протектор погано відводить рідину. Це підвищує ризик аквапланування.

Оптимальний тиск у покришках

На ступінь накачування автомобільних коліс впливає кілька факторів:

  • Температура. Зі підвищенням температурного показника підвищується тиск. Кожні додаткові 8°С у приміщенні додають +/- 0,1 БАР; розподіл маси по осях. Через різний розподіл ваги тиск у передніх і задніх колесах відрізняється;
  • завантаженість транспортного засобу. Чим більше людей та багажу завантажується в авто, тим більше повітря потрібно закачувати у покришки для компенсації їхньої ваги;
  • діаметр шини.

Щоб зрозуміти чи правильний тиск у ваших колесах, достатньо його заміряти манометром та порівняти з параметрами, які рекомендує автовиробник. Відповідна пам'ятка про оптимальні значення цього параметра на кузові практично кожної машини на внутрішній частині лючка бензобака. У деяких моделях пам'ятка розміщується на стійці дверей водія. У ній вказані оптимальні значення тиску в покришці для різних діаметрів та з різним ступенем завантаженості авто.

Щоб правильно визначити тиск у шинах, його потрібно вимірювати, коли авто не використовувалося щонайменше 2 години. У «гарячих» шин цей показник на 0,2-0,3 БАР буде вищим.

Вплив температури на тиск у шинах

Якщо ступінь підкачування коліс перевіряти взимку в приміщенні, слід врахувати, що різниця температури повітря з вулицею в цьому випадку становить в середньому 20°С. Коли машині після вимірів виїде на дорогу, її колеса відразу ж втратять від 0,2 до 0,4 БАР. Їхати буде м'якше, але розганятися та гальмувати потрібно буде довше. Щоб поїздка була комфортною, важливо визначити правильний тиск у шинах узимку.

У спеку не можна перекачувати колеса, оскільки температура повітря підвищує температуру колеса і підвищує тиск у ньому. При швидкій їзді в спеку також підвищується тертя про розпечений асфальт, і температура шини може досягати навіть сотні градусів. Через ці фактори сильно підвищується тиск, і навіть невеликий камінь або купина, що потрапили під шину, можуть стати причиною її розриву.

машина взимку в лісі

Залежність тиску в шинах взимку від їхнього розміру

Багато автолюбителів із настанням холодів шукають на тематичних інтернет-форумах інформацію про те, як визначити правильний тиск у шинах взимку з урахуванням їхнього радіусу. Насправді діаметр покришки лише опосередковано впливає цей параметр. Якщо вивчити рекомендації виробника, наприклад, для Ніссан Кашкай, то тиск у передніх колесах має бути 2,3 БАР, при цьому не має значення радіус у них 16, 17 або 19, при цьому в задніх колесах має бути 2,1 БАР для будь-якого радіусу. Якщо завантаження авто повне, то тиск у задніх колесах потрібно підвищити до 2,6 БАР.

Аналогічні рекомендації дає виробник Toyota Королла. У колесах на обидві осі має бути тиск 2,2 БАР при радіусі 15 і 16. Якщо завантаження максимальне, то їх потрібно підкачати до 2,5 БАР. Можна дійти невтішного висновку, що радіус покришок не грає визначальної ролі щодо ступеня їх накачування.

Тиск у шипованих шинах на зимовій гумі

Щоб визначити правильний тиск у шинах узимку, було проведено спеціальне дослідження. Для нього використовували авто з шипованою гумою, яку спочатку накачали до рекомендованого значення, потім знизили до 1 БАР, а при третьому вимірі підвищили до 3 БАР. При цьому з кожним рівнем тиску оцінювалося, як авто набирає швидкість від 5 до 28 км/год. і який у нього буде гальмівний шлях на льоду при зниженні швидкості з 28 до 5 км/год.

На спущених колесах машина розганялася довше на 10%, а її гальмівний шлях був на 2 м довший. На перекачених покришках по льоду виявилося їздити значно краще, хоч різниця в порівнянні з рекомендованими значенням тиску була і не суттєвою. При перекачуванні пляма контакту гуми зменшилася, але її шипи стали випирати сильніше, забезпечуючи кращу зчіпку з зледенілою дорогою. Щоб комфортно пересуватися обмороженою дорогою, потрібно знати, як визначити правильний тиск у зимових шинах і використовувати ці знання на практиці.

Наслідки неправильного тиску у зимовій гумі?

Якщо автомобіліст не знає, як визначити правильний тиск у зимових шинах, він може зіткнутися з безліччю негативних наслідків цього незнання. Найнешкідливішим із них, яке «б'є» тільки по кишені водія, є збільшена витрата палива. Через неправильне накачування покришки швидше зношуються, що призводить до необхідності їх швидкої заміни, а це означає також додаткові витрати. Але найнебезпечніший наслідок неправильного рівня тиску в шинах взимку це зниження керованості автомобіля. Через це на обмерзлій дорозі виникають замети і підвищується ймовірність потрапляння авто в аварію.

Щоб поїздка на автомобілі взимку була комфортною та безпечною, достатньо раз на 2-4 тижні перевіряти ступінь підкачування коліс. Щоб визначити тиск у шинах, водієві знадобиться всього кілька хвилин, але ця проста та швидка дія допоможе заощадити гроші на купівлю нової гуми, а найголовніше вбереже від аварії.

оренда авто в Україні

Залишилися питання?
Пишіть нам у чат
Чат онлайн
Наш Call-center
Відповімо на усі запитання
+38 067 120 7318
Mazda CX-5 4х4або подобний | Позашляховик
Mazda CX-5 4х4
1-3 діб
$85 / добу
4-9 діб
$75 / добу
10-25 діб
$65 / добу
26+ діб
$58 / добу
Volkswagen Tiguanабо подобний | Позашляховик
Volkswagen Tiguan
1-3 діб
$89 / добу
4-9 діб
$81 / добу
10-25 діб
$73 / добу
26+ діб
$57 / добу
Peugeot 208або подобний | Економ
Peugeot 208
1-3 діб
$27 / добу
4-9 діб
$25 / добу
10-25 діб
$24 / добу
26+ діб
$19 / добу
Opel Crosslandабо подобний | Позашляховик
Opel Crossland
1-3 діб
$68 / добу
4-9 діб
$58 / добу
10-25 діб
$45 / добу
26+ діб
$37 / добу
Opel Grandlandабо подобний | Позашляховик
Opel Grandland
1-3 діб
$75 / добу
4-9 діб
$65 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$49 / добу
Opel Mokkaабо подобний | Позашляховик
Opel Mokka
1-3 діб
$75 / добу
4-9 діб
$65 / добу
10-25 діб
$55 / добу
26+ діб
$49 / добу
Kia Rioабо подобний | Економ
Kia Rio
1-3 діб
$32 / добу
4-9 діб
$31 / добу
10-25 діб
$28 / добу
26+ діб
$26 / добу
Volkswagen Passatабо подобний | Бізнес
Volkswagen Passat
1-3 діб
$69 / добу
4-9 діб
$63 / добу
10-25 діб
$57 / добу
26+ діб
$43 / добу